Browar kraftowy – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Nawierzchnia na podjazd – kostka czy beton
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe jaki system wybrać
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i cenionych z trunków. Jest kojarzone z miło spędzonymi chwilami, specyficznym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, przez co bardzo często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc dobrać najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego procesie warzenia, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej popularne są oczywiśćie piwa koncernowe, czyli produkcja na szeroką skale; przeważnie są to napoje o niższej klasie oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, porządniej warzonym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to wersja piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są miłośnicy rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i staranność przetworzenia jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, znane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów odróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone na własną rękę, w warunkach domowych, co łączy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, na półkach nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa dość długo, około pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów wytwarzania. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości piwa, lub zacząć swój minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak warto pamiętać, że najważniejsza jest chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Współcześnie dział minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak kategoria, skład, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednej kategorii, z tego powodu,że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych surowców. Na charakter piwa duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

Minibrowary

 

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok