Termos obiadowy, przydtane do pracy i w podróży.

Lifting zabiegi hi fu i nici liftingujące Toruń
Lifting – redukcja zmarszczek i ujędrnianie skóry
Wrzesień 24, 2019
Nowoczesne zabiegi kosmetologii medycznej - gabinet kosmetyczny Toruń.
Ksometologia medyczna – Nowoczesne zabiegi modelujące sylwetkę
Wrzesień 25, 2019
Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy nie są nowością i na półkach znajdujemy je od lat, a mianowicie od około roku 1900, jest to dość długi okres od kiedy zaczęły być produkowane. Budowę termosu skonstruowało dwóch naukowców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a określenie pochodzi od greckiego wyrazu ,,therme” oznaczającego ciepło. Wszyscy mają świadomość czym jest termos, jednak mała część osób orientuje się jak on dokładnie pracuje. Jest to ,powiedzmy, akcesorium, skomponowane z podwojonych ścianek, między którymi jest przestrzeń pustki termicznej. Ściany są cieniutkie ,dzięki czemu wymieniają one jak najmniejszą ilością ciepła. Utrata ciepła jest również ograniczana przez przewodzenie oraz powierzchnie, która oprawiona jest obudową odbijającą światło. Wszystko to sprawia, że akcesorium to utrzymuje nasze danie lub nasz w idealnej temperaturze przez długi czas. Współcześnie na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów termosów, możemy wybierać w kolorach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.

Termosy różnią się także wykorzystaniem, przykładowo, istnieją termosy tradycyjne, znane wszystkim, o standardowym wyglądzie, służące do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do jedzenia, do utrzymywania temperatury zup czy dań i są praktycznym rozwiązaniem. Termosy obiadowe odróżniają się od tych klasycznych właśnie kształtem, tj. są one primo, sporo bardziej pojemne, po drugie mają całkiem inną budowę, niższe, mają szerszy wlew i są bardziej skomplikowane. Jeśli chodzi o funkcjonowanie, nie odnajdziemy tutaj żadnej odmienności.Tego typu termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Spędzając duże ilości czasu w pracy z niemożnością przyrządzenia sobie ciepłego posiłku, świetnym pomysłem jest przygotowanie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Kolejna sytuacja, wycieczka, bez różnicy czy szkolna, wraz ze znajomymi czy w samotności, po szczytach górskich, nad jeziorem, zwiedzając miasta czy wsie, możemy zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez konieczności spędzania dnia konsumując jedynie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to przydatne, gdyż wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasz organizm potrzebuje nie byle jakiego posiłku, aby móc spokojnie funkcjonować przez kolejne kilka godzin.

Aby wybrać dobry dla siebie termos, należy przejrzeć ofertę jaką znajdziemy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak wiele, że bardzo często jest trudno zdecydować. Dużą role przy wyborze ma oczywiście cena, która waha się od około 30 złotych do nawet 400 złotych. Widzimy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Istnieje takie przekonanie, że dobry termos, który wytrzyma więcej niż jeden sezon powinien dużo kosztować. Ważną kwestią jest również materiał, z którego nasz produkt jest wyprodukowany. Są termosy plastikowe, które jednak niezbyt dobrze trzymają ciepło oraz termosy ze szkła i ze stali, które bardzo dobrze dają sobie rade. Termosy stalowe są najbardziej popularna, z tego powodu, że te ze szkła nie są tak wytrzymałe. Następna kwestia jaką należy obadać przed nabyciem jest zakrętka, przez który ucieka wysoka temperatura. Korek może być działający samoczynnie, z gwintem i hybrydowy. Na wyprawę w chłodniejsze miejsca idealnym będzie ten automatyczny, poniewać przez ten typ ucieka najmniej ciepła. Jeśli chodzi o wielkość, to termosy obiadowe zazwyczaj nie są bardzo pojemne; produkowane w ten sposób, aby zmieścić danie dla jednej osoby. Jeśli nasz termos mamy zamiar zabrać na wyprawę warto pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to problemem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wytworzoną z metalu oraz profesjonalnie wykonane termosy wyższej jakości o chropawej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi mamy pewność, że termos nie wyślizgnie się nam z rąk; co więcej, prezentują się one o wiele ciekawiej.

Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego typu akcesorium? Termosy obiadowe, czy tak zwane food jug’i, są projektowane, z myślą o, jak sama nazwa wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie potrawy możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w takim ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest oczywiście błędnym stwierdzeniem, jako,że służą one również do przechowywania dań jednogarnkowych, takich jak leczo czy gulasz.Co ciekawe, świetnie służą w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która idealnie funkcjonuje jako talerz. Food jug’i mają jednak jedną wadę, trzymają one ciepło o wiele krócej niż zwykłe termosy na gorące napoje, jest to tylko 4-6 godzin. W niektórych sieciach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające ciepło, są one oczywiście sporo droższe.

Termosy obiadowe są stosunkowo nowe na rynku, ale bardzo szybko stały się popularne i ochoczo kupowane. Chcąc polepszyć jakość swojego odżywiania w pracy idealnym pomysłem jest zaopatrzenie się w tego rodzaju akcesorium.Natomiast podczas długich wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną możliwością na zjedzenie czegoś pożywnego i gorącego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają wiele zalet, takich jak: pojemność idealnie stworzona, aby zmieścić pełen posiłek; mają duży otwór wlewowy, który ułatwia mycie oraz zręczne korzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem temperatury, możemy więc cieszenia się z gorącego jedzenia przez długi czas. Nie można zapomnieć jednak, że takie termosy nie są wieczne i mimo wszystko po dłuższym korzystaniu warto je wymieniać.

Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok