Nasz ulubiony napój – kawa ziarnista

Aukcje internetowe - Portal z ogłoszeniami - Ogłoszenia
Aukcje internetowe – zakupy za grosze
15 września, 2016
Konsolidacja kredytów - Kredyty konsolidacyjne - Jak otrzymać kredyt konsolidacyjny
Konsolidacja kredytów od a do z
20 września, 2016

Kawa jest jak ambrozja. Ten wynaleziony w Etiopii napój jest zaraz po wodzie najbardziej lubianym napojem na Świecie. Spożywają go w sumie wszyscy – wciąż zabiegani pracy Nowojorczycy i wypoczywający w trakcie siesty mieszkańcy Madrytu. Najpiękniejsze w kawie jest to, że pojedyncze ziarenko smakuje inaczej. A to przez to, że krzaki kawowca rosną w różnych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Zamknięta w ziarnach kofeina usprawnia koncentrację i wspiera metabolizm organizmu. Nie zdumiewa zatem fakt, że wielu z nas nie wyobraża sobie wczesnego ranka bez zapachu kawy.

Kawa w niezwykle szybkim tempie zdobyła miano ulubionego napoju dorosłych. Jedni piją ją z mlekiem i cukrem. Drudzy spożywają tylko mocną, czarną kawę, określaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – wybór jest ogromny. Niewielkich rozmiarów ziarno, tak wiele zapachów. Poznajcie historię kawy, metody jej parzenia i jej znaczenie dla naszego organizmu.

Skąd się wzięła kawa?

Bez żadnego „ale” kolebką kawy jest Etiopia. To prawdopodobnie tam, wedle opowieści, niejaki pasterz dostrzegł, że kozy jedzące czerwone owoce są dużo bardziej energiczne, od innych zwierząt. Okazało się, że zwierzęta jadły kawę. Plemiona osiedlające Półwysep Somalijski zaczęły mieszać zgniatane owoce z tłuszczem, by konsumować je później w czasie walki. To były jedynie początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku uskuteczniono metodę palenia ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię wybudowano w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sympatyków jak również krytyków. Spora liczba religijnych ortodoksów widziało w kawie napój diabła. Napój ten rozpropagował w XVI wieku europejski wędrowiec Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt kolejnych lat kawa powoli przenikała na salony starego kontynentu. Tylko w Wiedniu w XIX wieku pracowało przeszło 1200 kawiarni. Dziś pije się prawie 4000 mld filiżanek każdego roku.

Proces wypalania kawy

Specjaliści sądzą, że do zrobienia pysznej kawy niezbędne są 2 składniki – świeże i równo wypalane ziarna, a także dobrzy dostawcy. Proces zaczyna się od palenia ziaren kawy. Palenie tradycyjne nie trwa dłużej niż 20 minut. Ziarna podgrzewane są do temperatury sięgającej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie prażenia ziarna kawy uwalniają ponad 800 elementów zapachowych . Zależnie od temperatury i czasu wypalania rodzi się unikalny smak i zapach kawy. Następnie ziarna są ekspresowo studzone by na długo zatrzymać swój niespotykany aromat.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu cechuje się jasno czekoladową barwą. Nie dajcie skusić na zapewnienia firm, że ich ciemne, wręcz smoliste ziarna są najpyszniejsze. Są one najzwyczajniej w świecie niepoprawnie wyprażone co wywnioskujesz od razu po ich gorzkim aromacie. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą oznaczone są certyfikaty organizacji zaangażowanych w ochronę przyrody. Bierzemy zatem tą droższą kawę, mając nadzieję, że poprawimy tym samym na los lasów równikowych. Jest to wyłącznie dobry środek marketingowy, nie związany w ogóle z jakością kawy, tylko z opłatą odpowiedniej opłaty członkowskiej. Z takiego względu duża ilość kaw rosnących na najlepszych plantacjach nie jest oznaczona żadnymi certyfikatami. Jakość takiej kawy wyczuwa się po prostu w jej aromacie, a nie w stylistyce opakowania.

Jedno ziarno, tyle możliwości.

Zaparzanie kawy to swojego rodzaju uroczystość. Wpierw wyszukujemy adekwatną kawę ziarnistą. Zapach i intensywność aromatu zależą tak naprawdę od kraju uprawy i czasu wyparzania ziaren. Później powinniśmy wybrać wysokiej jakości wyposażenie, w zależności od tego którą technikę parzenia zastosujemy. W metodzie French Press stosujemy specjalistyczny zaparzacz, który oczyszcza kawę z fusów Aeropress to technika integrująca właściwości French Pressu i atuty metody przelewowej. Kawę jedynie wyciska się przy pomocy specjalnego narzędzia. Jedną z najbardziej cenionych technik alternatywnego zaparzania kawy, jest DRIP. DRIP to stworzony z plastiku, porcelany bądź szkła kubek z dziurkowanym dnem. Wypełnia się nim filtr, wsypuje się kawę i polewa spokojnie wrzątkiem. Kawa, wraz z całym swoim aromatem powoli ścieka do dzbanka, poprzez co można ją od razu wypić.

Wypróbuj wszystkich technik i znajdź która jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia Warto jest poeksperymentować z kawą, ponieważ zawsze może nas ona zaskoczyć swoim aromatem i smakiem. Jednak gdzie kupić dobrą kawę do gastronomii, lub dla samego siebie? Który sklep z kawą wybrać? Jednym z najlepiej wyposażonych sklepów internetowych, proponujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Możecie tam wybierać spośród wielu kaw uprawianych w dalekich zakątkach świata. Kawa palona jest na zlecenie i dostarczana w ciągu 24 godzin od chwili jest zapakowania. Smakuje znakomicie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, prażonych przez znających się na fachu mistrzów. To idealna kawa leniwy poranek, jak i na miłe po południe w otoczeniu przyjaciół. Gdy raz skosztujesz dobrej kawy ziarnistej, nie będziesz chciał pić żadnej innej. Wejdź na stronę www sklepu i zamów świeżo wypalaną kawę: kawa dla gastronomii.

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok