Pizza – przysmak całego świata

Agencja reklamowa - Reklama Toruń - Filmy reklamowe - Projektowanie Logo - Ulotki, wizytówki, banery reklamowe - Profesjonalne Studio graficzne Toruń
Reklama dla Twojej firmy
16 lutego, 2017
świece
Chrzest, komunia, ślub – jakie dewocjonalia podarować?
17 lutego, 2017

Czy jest takie danie, które bez wątpienia lubi każdy? Tak i jest to pizza. Popisowy posiłek włoskiej kuchni, rozpowszechniony na całym świecie. Prostota w przeróżnych kompozycjach smakowych, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. W ogóle kuchnia włoska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata. Obywatele Włoch doskonale nauczyli się komponować naturalne i świeże produkty, które razem smakują perfekcyjnie. Radosna Italia oferuje nam nie tylko pizzę, ale także spaghetti, risotto, czy tiramisu. Po prostu smaczne i błyskawiczne w ugotowaniu posiłki, które łączą przyjaciół przy jednym stole. Taki też jest motyw gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają jeść. Kochają spędzać czas z rodziną, dyskutując i radując się w gronie wyśmienitego jedzenia, które opiera się na regionalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te składniki można dostać tam na wyciągnięcie ręki i za drobne pieniądze. Warzywa i zioła uprawiane w ciepłym słońcu południa smakują doskonale. Zrozumiałe jest że znalazły się w standardowym menu każdego obywatele Włoch. A skąd tak naprawdę wzięła się się kuchnia włoska i jak została przygotowana pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaszokuje. Poznaj zatem historię o początkach pizzy i o najsłynniejszych daniach kuchni włoskiej. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Tradycyjna włoska kuchnia

Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest ściśle połączona z tradycją poszczególnego regionu. Włosi bardzo przestrzegają swoją tradycję, nie dopuszczają żadnych ustępstw i w trakcie przygotowywania ukochanych dań stosują się do receptur powtarzanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki tradycji, sztuce łączenia dostępnych składników i stosowaniu wysokiej jakości (najczęściej świeżych) wyrobów kuchnia ta zdobyła znaczną popularność i światowe uszanowanie. W kuchni Włoch nie ma miejsca na sztuczne produkty – wszystko wytwarzane jest ręcznie, wedle precyzyjnie określonej receptury. Gotowanie „z uczuciem” sprawia, ze wszystko pachnie i smakuje perfekcyjnie. Co jeszcze dobrze jest wymienić jako atut kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej prostotę. Kuchnia ta jest niezwykle tania, a wszystko przez to, że praktycznie każda z klasycznych potraw pochodzi się z biednych rejonów. Niegdyś ubodzy mieszkańcy Włoch używali produktów, które łatwo mogli dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub uprawiane było samodzielnie. Tymczasem obok samego kucharzenia, najistotniejsze jest (co celebruje się w dzisiejszych czasach) degustowanie posiłków w znacznym gronie rodziny. Według Włochów wspólna konsumpcja ma łączyć ludzi. Nic nie znaczy cena dania, ale sam moment, który spędza się z rodziną, przy jego zjadaniu. To jest bezcenne.

Skąd pochodzi prawdziwa pizza?

Czego w pizzy można nie kochać? Kruchego spodu. Rosnących w słońcu pomidorów. Topiącej się w ustach mozzarelli, czy aromatycznej bazylii? To główne elementy standardowej pizzy. Danie to przeżyło wiele modyfikacji. W każdym regionie smakuje inaczej. A w jaki sposób to się wszystko zapoczątkowało? Produkty podobne do pizzy znane były już w zamierzchłym Rzymie i co ciekawe były idealnym środkiem. płatności. Pizza prawdziwą popularność osiągnęła dopiero w 18 stulecia, gdy to zaczęły powstawać placówki mianowane pizzeriami. Przyciągnęły one monarchę Ferdynanda II Burbona, który wybrał się w podróż do Neapolu, by posmakować podawanych tam posiłków. Kilkadziesiąt lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito stworzył dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy pizze. Jedna z nich była nowinką, ponieważ kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – mozzarellę. Władczyni zakochała się w jej smaku i od tamtej chwili pizza ta jest znana jako „margerita” od imienia królowej. Dalej pizza przybyła do Ameryki, gdzie została na dobre rozpowszechniana przez włoskich robotników docierających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. Tak oto pizza stała się ukochaną potrawą wszystkich obywateli – od Chińczyków po Kanadyjczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od miejsca na Ziemi. Dowodzi to niezwykła popularność kuchni włoskiej. Pizza nie jest wszakże jedyną znaną potrawą tej części globu. Włochy podarowały też nam takie dania jak risotto blanco, spaghetti carbonara , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch zasadniczo bazuje na zdrowych składnikach. Na południu kraju przyrządza się potrawy z mąki, a na północy posiłki z ryżu i kasz. Na południu najczęściej konsumowana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Pamiętajmy też, że oprócz tradycyjnych dań, Włosi są w stanie nam zaproponować świetne produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wysokogatunkowe oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej części świata?

Chciałbyś skosztować oryginalnej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która przyrządza włoskie dania według tajemnej formuły. Przygotuj się na szczególne doznania smakowe i zarezerwuj stolik w naszej pizzerii: Pizzeria Toruń

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok